Σελίδες

Εξέταση αίματος προβλέπει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού


Πολυεθνική επιστημονική ομάδα αναπτύσσει αιματολογική εξέταση που θα συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό των γυναικών που κινδυνεύουν στο μέλλον να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research. 

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Τζέημς Φλάναγκαν της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου έχουν εντοπίσει έναν άμεσο συσχετισμό ανάμεσα στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και μια μοριακή μεταβολή σε ένα γονίδιο που εντοπίζεται στα λευκοκύτταρα του αίματος. Η μεταβολή αυτή είναι εφικτό να ανιχνευθεί, ακόμη και μια δεκαετία νωρίτερα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα αιματολογικό τεστ θα μπορέσει να συντελέσει στον έγκαιρο εντοπισμό των γυναικών που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν στο μέλλον καρκίνο του μαστού.

Το τεστ εστιάζει στον τρόπο που το γονίδιο ΑΤΜ αλλάζει υπό την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων όπως το αλκοόλ, η ακτινοβολία, το κάπνισμα, η περιβαλλοντική μόλυνση και οι ορμονικές μεταβολές, διαδικασία γνωστή με την ονομασία επιγενετική. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, μια στις πέντε γυναίκες έχει έναν τέτοιο επιγενετικό «διακόπτη» που διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Κατέληξαν στο ποσοστό αυτό, αφού ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.380 γυναίκες διαφόρων ηλικιών, εκ των οποίων οι 640 τελικά εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού. 

Όπως προαναφέρθηκε, το γονίδιο ΑΤΜ στα λευκοκύτταρα (υπό την επίδραση του περιβάλλοντος) υφίσταται βιοχημικές τροποποιήσεις (μεθυλίωση), προμήνυμα καρκίνου. Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης στο γονίδιο ΑΤΜ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τελικά καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης στο συγκεκριμένο γονίδιο. 

Η πρόγνωση του καρκίνου βάση των αιματολογικών εξετάσεων έγινε κατά μέσο όρο τρία χρόνια νωρίτερα από την διάγνωση της νόσου, μέσω συμπτωματολογίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μεθυλίωση του ΑΤΜ συνέβη μέχρι και 11 χρόνια νωρίτερα από την κλινική διάγνωση του όγκου στον μαστό. Μάλιστα τα αποτελέσματα του αιματολογικού τεστ ήταν σαφέστερα για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών. 

Οι επιστήμονες αν και δεν γνωρίζουν τον λόγο που οι χημικές αλλαγές στο γονίδιο ΑΤΜ (το οποίο έχει επίσης σχετιστεί και με άλλες μορφές καρκίνου όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα) συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, ελπίζουν ότι έχουν ανακαλύψει έναν αξιόπιστο βιοδείκτη που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό γενετικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού. 

Η εξέταση αυτή θα συνδυάζεται με πληροφορίες για το οικογενειακό ιστορικό της ασθενούς, καθώς και με στοιχεία για άλλα γονίδια που έχουν σχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που θα κατατάσσονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου, θα τίθενται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση ή θα υποβάλλονται σε προληπτική αντιμετώπιση της νόσου, όπως η χειρουργική επέμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας.

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ