Σελίδες

Καρκίνος του μαστού: ένοχο και το λίγο αλκοόλ


Ακόμη και μόνο ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 5% σύμφωνα με πρόσφατη επισκόπηση των υπαρχόντων ερευνητικών εργασιών. Η μεγάλη κατανάλωση ποτού – τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 50%,σύμφωνα με ερευνητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. 

Οι ερευνητές εστίασαν στη μελέτη των δεδομένων από 113 έρευνες που διερευνούσαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου του μαστού. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική σχετίζεται με την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ, ενώ περίπου 50.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. 

Η έρευνα επιβεβαιώνει τις συμβουλές των ειδικών προς τις γυναίκες για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Helmut Seitz καθηγητή ιατρικής, γαστρεντερολογίας και έρευνας για το αλκοόλ στο γερμανικό Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. 

Το αλκοόλ θεωρείται ότι αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και μέσω αυτού του μηχανισμού τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αλκοόλ με τους ορμονοεξαρτώμενους όγκους (με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων).

Όχι αλκοόλ μετά τον καρκίνο του μαστού 
Οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού καλό είναι να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε τρία ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα, για να μειώσουν τις πιθανότητες υποτροπής της νόσου τους, συνιστούν επιστήμονες από την Καλιφόρνια. 

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 1.900 εθελόντριες, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε επιτυχημένη θεραπεία για καρκίνο του μαστού, διαπίστωσαν ότι η έστω και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετιζόταν με αύξηση κατά 30% του κινδύνου υποτροπής.

Η οκταετής μελέτη έδειξε επίσης πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής διέτρεχαν οι γυναίκες οι οποίες είχαν περάσει την κλιμακτήριο, καθώς και όσες ήσαν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν εθελόντριες, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μεταξύ 1997 και 2000. Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν επί οκτώ έτη, στη διάρκεια των οποίων 349 από αυτές παρουσίασαν υποτροπή του καρκίνου τους.

Οι πιθανότητες υποτροπής αυξάνονταν στις εθελόντριες που έπιναν 3 έως 4 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα, ανεξάρτητα από το είδος του ποτού που προτιμούσαν.

Η Marilyn Kwan, που παρουσίασε την μελέτη για τον καρκίνο του μαστού στο Συμπόσιο της Αμερικανικής Ένωσης για τον καρκίνο, δήλωσε ότι για τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ενδεχομένως αποτελεί  μια πολύ έξυπνη κίνηση. 

Πηγή: www.vita.gr, TA NEA