Σελίδες

Μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι


Αυτοαποκαλούνται απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι έχουν ένα μοναδικό προνόμιο: είναι ο μακροβιότερος λαός στον κόσμο και ο καρκίνος τούς είναι εντελώς άγνωστος. Πρόκειται για τη φυλή Χούνζα που ζει στο Πακιστάν και με την οποία ασχολήθηκαν επιστήμονες από το Μεμόριαλ, το 1980. 

Θέλοντας να βρουν την αιτία που κάνει τα μέλη της φυλής άτρωτα στον καρκίνο, μελέτησαν τη διατροφή τους. Αυτό που τους εντυπωσίασε ήταν το γεγονός πως κυρίαρχο χαρακτηριστικό σε αυτήν ήταν... τα βερίκοκα, που όχι μόνο έτρωγαν με τα κουκούτσια τους, αλλά η κατανάλωσή τους συνοδευόταν από κοινωνική αναγνώριση. 

Υποστηρίζεται πως η πίκρα του κουκουτσιού από το βερίκοκο (που έχει βιταμίνη Β17) είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και ανοίγει την όρεξη, όταν πολλοί καρκινοπαθείς πεθαίνουν από υπερβολικό αδυνάτισμα εξαιτίας της έλλειψής της. 

Ο γιατρός Κανεμάτσου Σιγκουιρα
Διευθυντής των ερευνών ήταν ο περίφημος Κανεμάτσου Σιγκουίρα, που, κατά τα πειράματά του με ποντικούς, χρησιμοποίησε τη Λεατρίλη (βιταμίνη Β17), που είχε ανακαλύψει ο βιοχημικός Ernst Krebs στα βερίκοκα. Το αποτέλεσμα τον εξέπληξε! Η βιταμίνη ήταν η δυνατότερη αντικαρκινική ουσία του κόσμου που είχε δοκιμάσει ποτέ, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει τότε. 
Σύμφωνα με τον κ. Σιγκουίρα, τα κουκούτσια από βερίκοκα: 

α) Σταμάτησαν τις μεταστάσεις 

β) Βελτίωσαν τη γενική υγεία 

γ) Εμπόδισαν την ανάπτυξη μικρών όγκων 

δ) Παρείχαν ανακούφιση από τον πόνο 

ε) Ενήργησαν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου

Μάλιστα, κατά την πρώτη επίσημη αναφορά του Μεμόριαλ, υπογραμμιζόταν με ιδιαίτερη έμφαση ποια ήταν τα θετικά πλεονεκτήματα της Β17. Σύμφωνα με κείμενο που διακινείται στο διαδίκτυο, ο Κανεμάτσου Σιγκουίρα δέχτηκε πόλεμο από τα άλλα μέλη του Δ.Σ. του Μεμόριαλ, όλα τους αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών. Του συνέστησαν να συνεχίσει την έρευνα, αλλά με προσχεδιασμένο αποτέλεσμα: έπρεπε να το βγάλει... λάθος! Τελικά, αντικατέστησαν τον Σιγκουίρα μ' έναν κτηνίατρο, ο οποίος χορήγησε στα πειραματόζωα διαφορετική δόση από αυτή που χορηγούσε ο Ιάπωνας επιστήμονας και τα πειραματόζωα πέθαναν. 

Ο Ραλφ Μος
Η ιστορία θα σταματούσε εκεί! Όμως, ένας δημοσιογράφος, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Μεμόριαλ, γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο Ράλφ Μος δεν άντεξε το βάρος της συνείδησής του και το κατήγγειλε. Μάλιστα, το γεγονός αποσιωπήθηκε και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, θίχτηκε, ελαφρά μόνο, από «Το Βήμα» στις 23/5/1980. 

Αναζητώντας στο διαδίκτυο κι άλλες πληροφορίες, σχετικές με το κουκούτσι του βερίκοκου, ανακαλύψαμε πως και σήμερα, στο εξωτερικό τουλάχιστον, πωλούνται σε ειδική συσκευασία. Και πως χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος... Οι απόψεις διίστανται. Λέγεται πως οι υπηρεσίες Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι επιφυλακτικές για το κουκούτσι του βερίκοκου, αφού θεωρούν πως η αμυγδαλίνη που περιέχει είναι τοξική και, σε μεγάλη κατανάλωση, τα πικραμύγδαλα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση λόγω των κυανιούχων ενώσεων που περιέχουν. 

Από τη μια πλευρά επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας επιμένουν πως όλα εξαρτώνται από την ποσότητα κατανάλωσης, σε σχέση με το ύψος και το βάρος του ασθενή. Από την άλλη, κάποιοι επιμένουν ότι η αμυγδαλίνη είναι ζωτική για την ανθρώπινη επιβίωση, αφού αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου και σκοτώνει τους υπάρχοντες όγκους.

Σχετικές διευθύνσεις:
1.http://www.ispub.com/journal/the_internet_journal_of_health/volume_9_number_2_13/article/are-apricot-kernels-toxic.html 
2. http://www.worldwithoutcancer.org.uk/aboutb17.html

Πηγή: www.emedi.gr