Σελίδες

Το παθητικό κάπνισμα οδηγεί στον καρκίνο του μαστού


Οι γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο και καπνίζουν ή υπήρξαν καπνίστριες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού - το ίδιο και όσες υπήρξαν παθητικές καπνίστριες στο σπίτι και στο γραφείο, προειδοποιούν ερευνητές από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες οι οποίες ουδέποτε κάπνισαν.

Κάθε γυναίκα στην χώρα μας έχει μία πιθανότητα στις δέκα να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Δύσης οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι μία στις οκτώ.

Η μελέτη δείχνει ακόμη πως οι γυναίκες οι οποίες έχουν εκτεθεί εκτεταμένα στο παθητικό κάπνισμα, είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικες, έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν ξαναδείξει πως το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για τον συγκεκριμένο καρκίνο, ο πιθανός ρόλος του παθητικού καπνίσματος παραμένει αμφιλεγόμενος.

Οι ερευνητές δρες Τζουχούα Λούο από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και Κάρεν Μαργκόλης από το Ερευνητικό Ίδρυμα HealthPartners στη Μινεάπολη, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ευρείας κλίμακας μελέτη και να παρακολουθήσουν τις εθελόντριές τους επί χρόνια για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα.

Έτσι, επιστράτευσαν σχεδόν 80.000 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω, τις οποίες παρακολούθησαν επί μία δεκαετία.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), στη διάρκεια των 10 ετών, 3.250 γυναίκες παρουσίασαν διηθητικό καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες απάντησαν σε πολλά ερωτήματα αναφορικά με το κάπνισμα – από το αν ήταν παθητικές ή ενεργητικές καπνίστριες έως το πόσα τσιγάρα κάπνιζαν την ημέρα 

Τα ευρήματα
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως το ενεργητικό κάπνισμα αυξάνει στις καπνίστριες τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού έως 16%, αναλόγως με τα χρόνια καπνίσματος (όσο περισσότερα, τόσο το χειρότερο).

Όσον αφορά τις πρώην καπνίστριες, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξανόταν κατά 9% και παρέμενε αυξημένος έως και 20 χρόνια έπειτα από την διακοπή του καπνίσματος.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα, όμως, αφορά το παθητικό κάπνισμα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για γυναίκες οι οποίες είχαν εκτεθεί εξαιρετικά πολύ στο παθητικό κάπνισμα – 10 χρόνια όταν ήταν παιδιά, πάνω από 20 χρόνια στο σπίτι μετά την ενηλικίωση και πάνω από 10 χρόνια στην δουλειά τους μετά την ενηλικίωση.

Όπως διαπίστωσαν, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι μη καπνίστριες διέτρεχαν κατά 32% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

Επειδή, όμως, αξιολογήθηκε μόνο αυτή η αυξημένη έκθεση, εκτιμούν πως το εύρημά τους πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες, καθώς και να διερευνηθεί τι γίνεται στις περιπτώσεις που η έκθεση είναι μικρότερη.

Πηγή: TA NEA