Σελίδες

Καρκίνος μαστού: η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο μετάστασης και θανάτου


Η λήψη ενός δισκίου ασπιρίνης δύο φορές την εβδομάδα μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο γυναικών που είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού να παρουσιάσουν μετάσταση και να αποβιώσουν από τη νόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης αμερικανικής μελέτης.

Όπως αναφέρουν η Dr. Michelle D. Holmes από το Εργαστήριο Channing του Χάρβαρντ και οι συνάδελφοί της, τα ευρήματα της μελέτης τους έδειξαν ότι η τακτική λήψη μίας ασπιρίνης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα οδήγησε σε 64% έως 71% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Η ανάλυση περιλάμβανε 4.164 γυναίκες εγγεγραμμένες στο μητρώο νοσηλευτών που είχαν λάβει διάγνωση καρκίνου του μαστού πρώιμου σταδίου μεταξύ των ετών 1976-2002 και παρακολουθήθηκαν έως το θάνατό τους ή έως τον Ιούνιο του 2006.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι από την ανάλυση αποκλείσθηκαν οι εκτιμήσεις για τη χρήση ασπιρίνης στη διάρκεια του πρώτου έτους μετά τη διάγνωση, καθώς κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας δεν συνιστάται η λήψη ασπιρίνης.

Η μελέτη έδειξε ότι, από το σύνολο των γυναικών που επιβίωσαν για τουλάχιστον ένα έτος μετά τη διάγνωση του καρκίνου, εκείνες που λάμβαναν πιο τακτικά ασπιρίνη είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν στη συνέχεια από καρκίνο του μαστού.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology, ήταν σύμφωνα με τους ερευνητές «ακόμη πιο αξιοσημείωτα, λόγω του ότι η Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών δεν εντόπισε κάποια σχέση μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού».

Ωστόσο, η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ενδέχεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να συμβάλλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων μετά την αρχική εμφάνιση της νόσου, μειώνοντας την παροχή αίματος στους όγκους.

Πηγή: United Press International