Σελίδες

SOS για το κέντρο "Ελλη Λαμπέτη"


Έκκληση στο κοινό για οικονομική στήριξη προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη», το οποίο στις 31 Μαρτίου 2012 συμπλήρωσε 10 χρόνια ζωής, λειτουργίας και δωρεάν προσφοράς, απευθύνει στους πολίτες το Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Με την ελάχιστη συμβολή ακόμη και του ενός ευρώ ο πολίτης θα προσφέρει τη δυνατότητα στις πάσχουσες γυναίκες που βιώνουν μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους, να μην στερηθούν την ψυχολογική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν με θάρρος και δύναμη τη νόσο.

«Σήμερα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε, αντί να ξοδεύουμε χρήματα σε κηδείες και μνημόσυνα για λουλούδια και στεφάνια που πετιούνται την άλλη ώρα, ας δώσουμε ο καθένας 10-15 ευρώ στο Κέντρο “Ελλη Λαμπέτη”. Είναι πολύ σημαντικό. Εμείς προσφέρουμε ως εταιρεία δωρεάν τις υπηρεσίες μας. Ομως το προσωπικό που εργάζεται πρέπει να πληρώνεται. Από κει και πέρα, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αν δεν στηριχτεί από τον κόσμο, το Κέντρο κινδυνεύει να κλείσει. Ας μην αφήσουμε την ελπίδα να σβήσει, ας κρατήσουμε ζωντανό το έργο που προσφέρει το Κέντρο «Έλλη Λαμπέτη» σε χιλιάδες γυναίκες και ας μεταλαμπαδεύσουμε το μήνυμα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της στήριξης» δήλωσε η πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα.

- Σε τι ποσόν ανέρχονται τα λειτουργικά έξοδα του κέντρου;
Απασχολούμε τετραμελές προσωπικό, έχουμε έξοδα ενοικίου, φως, νερό, τηλέφωνο. Το ποσόν αγγίζει τις εκατό χιλιάδες ευρώ τον χρόνο με τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ΙΚΑ κ.λπ, οπότε γίνεται μεγάλος αγώνας για να συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Από την άλλη, η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας συνεχίζει τις προσπάθειές της. Εκτός της ενημέρωσης των γιατρών με την εκπαίδευση και τα συνέδρια, κάνει μεγάλο αγώνα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε όλη τη χώρα με τη συνεργασία των δήμων και φορέων με διαφωτιστικές ομιλίες, προβολή διαφανειών και διανομή έντυπου υλικού και επίσης κάνει δωρεάν εξετάσεις μαστού στις γυναίκες.

Η κ Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα

Η κ. Μουζάκα κάνει μεγάλο αγώνα για να διασώσει το Κέντρο. 
«Αγαπούσα πολύ την ξεχωριστή Ελλη Λαμπέτη και γνώριζα την πέμπτη αδελφή της, την Αντιγόνη Λούκου, η οποία είχε επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού -σε αντίθεση με την Ελλη Λαμπέτη και τις άλλες τρεις αδελφές της- που δεν ήξεραν τι σήμαινε έγκαιρη διάγνωση και δυστυχώς όλες κατέληξαν από καρκίνο του μαστού. Η περίπτωση της Αντιγόνης Λούκου αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και εκείνη έζησε για αρκετά χρόνια. Αυτή η οικογένεια είχε κληρονομικό καρκίνο».

Η συγκεκριμένη προσπάθεια προχώρησε χάρη στις πρωτοβουλίες των μελών και τη βοήθεια γενναίων χορηγιών από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ομως, όπως διαμορφώθηκε η οικονομική κατάσταση στένεψε ο κλοιός. «Δυστυχώς, σήμερα με τα μέτρα οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν στερέψει. Υπάρχει πολύ μεγάλη κρίση στα φάρμακα και έτσι εμείς χάσαμε τους δικούς μας υποστηρικτές. Αλλοτε μας έδιναν σημαντικά κονδύλια, σήμερα δίνουν κάποια ψίχουλα» επισημαίνει η κ. Μουζάκα.

Το Κέντρο παρά τις τρομερές δυσκολίες συνεχίζει και μετ’ εμποδίων το έργο του… «Στην Αθήνα στηρίζει γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή κατά τη διάγνωση ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά ακόμη και στην αποθεραπεία. Μπορεί να φανεί λίγο παράξενο, αλλά όταν μια γυναίκα έχει καρκίνο στο στήθος και έχει συνηθίσει τη στενή επαφή με τους γιατρούς, όταν στο τέλος της θεραπείας σταματήσει αυτή η σχέση με τον γιατρό, τότε η ψυχολογία της αλλάζει και λέει: “Μήπως τώρα που απομακρύνομαι από τον γιατρό, πάθω υποτροπή;”. Αρα ακόμη και σε αυτήν την περίοδο χρειάζεται ψυχολογική στήριξη».

«Επίσης, στο παρελθόν βρήκαμε δουλειά σε αρκετές γυναίκες. Το Κέντρο φροντίζει ακόμα και για τον καλλωπισμό των γυναικών. Και όχι μόνο. Μαζί με την ίδια γυναίκα πάσχουν ο σύζυγος, ο σύντροφος, τα παιδιά, τα αδέλφια, οι συνάδελφοι στη δουλειά που έχουν στενή συνεργασία μαζί της. Οποιος από τα μέλη της οικογένειας ή της εργασίας αισθάνεται ότι έχει ανάγκη ψυχολογικής στήριξης μπορεί να έρθει δωρεάν στο Κέντρο και να τη λάβει.


«Ομως ακόμα και γυναίκες από την επαρχία ή ελάχιστες γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υποστηρίζονται τηλεφωνικά. Γιατί δεν είναι δυνατό μια γυναίκα από τη Δράμα να έρθει να κάνει μια συνεδρία. Είναι όμως εφικτό μέσω τηλεφώνου να κλείσει ένα ραντεβού με την ψυχολόγο. Σήμερα, που δυστυχώς η χρήση των ψυχοφαρμάκων έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω των οικονομικών προβλημάτων, καταλαβαίνετε πόσο απαραίτητη είναι η συνέχιση της λειτουργίας αυτού του Κέντρου για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού καθώς και των μελών των οικογενειών τους».

Το Κέντρο «Έλλη Λαμπέτη» από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πάνω από 4.500 πάσχουσες γυναίκες και στα μέλη των οικογενειών τους , ενώ αυτή την περίοδο στηρίζει 198 άτομα. 
Στο ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον του Κέντρου, καταρτισμένοι ψυχολόγοι, παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης με ραντεβού, τηρώντας τις αρχές του ιατρικού απορρήτου.


Σε ποιους απευθύνεται το Κέντρο:

• Σε γυναίκες με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου του μαστού
• Σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και ακολουθούν ήδη κάποια θεραπευτική αγωγή
• Σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας
• Στα άτομα του στενού οικογενειακού, εργασιακού ή κοινωνικού τους περιβάλλοντος
• Σε γυναίκες με καρκινοφοβία

Το Κέντρο προσφέρει, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση:

• Ατομική ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη σε γυναίκες με πρόβλημα καρκίνου του μαστού
• Ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειες τους, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας των δικών τους όσο και μετά
• Υποστήριξη στη διαδικασία της επανένταξης στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον
• Δυνατότητα γνωριμίας και επαφής με άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα
• Ενημέρωση σε σχέση με τη νόσο
• Συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες (ημερίδες, εορταστικές εκδηλώσεις, bazaars, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής κτλ.)

Όποιος λοιπόν επιθυμεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του Κέντρου «Έλλη Λαμπέτη», μπορεί να γίνει αρωγός , καταθέτοντας από το υστέρημά του έστω και ένα ευρώ, στους λογαριασμούς της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

ALPHA BANK 34 900 200 200 31 96
MARFIN BANK 032 763 74 28


Πηγή: www.ygeianews.gr, www.espressonews.gr