Σελίδες

Πορτραίτα γυναικών που μάχονται τον καρκίνο του μαστού


Μία ιδιαίτερα «σκληρή» σειρά φωτογραφιών επιλέγει έναν διαφορετικό τρόπο για να ευαισθητοποιήσει -και όχι μόνο- τις γυναίκες απέναντι στον καρκίνο του μαστού.  Πρωταγωνίστριες; Γυναίκες που έχουν υποστεί τη δοκιμασία της ασθένειας και δε διστάζουν να φωτογραφηθούν σε ιδιαίτερα «σκληρά» στιγμιότυπα, αλλά και να δείξουν μπροστά στο φακό αυτό που οι περισσότεροι αρνούνται ακόμη και να σκεφτούν.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο David Jay -φωτογράφος μόδας για περισσότερα από 15 χρόνια- έστρεψε την προσοχή της κάμεράς του από τα μοντέλα, έχοντας ως πηγή έμπνευσης μία φίλη του η οποία είχε υποστεί μαστεκτομή δύο εβδομάδες μόλις μετά τη διάγνωση της ασθένειας. Έτσι, ξεκίνησε να παρακινεί γυναίκες να πραγματοποιήσουν παρόμοιες φωτογραφίσεις, συλλαμβάνοντας την «ακατέργαστη ομορφιά», τη δύναμη και το χαρακτήρα κάθε μίας από αυτές, οι οποίες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με τη δύσκολη ασθένεια που άλλαξε τη διαδρομή της ζωής τους.


Έτσι, ξεκίνησε το «The SCAR Project«, με τις φωτογραφίες του David Jay με το σκληρό αλλά «αληθινό» αυτό concept να εκτίθενται σήμερα σε γκαλερύ. Ο ίδιος εξηγεί στο site του ότι η προσπάθειά του ξεκίνησε μεν ως «εκστρατεία ευαισθητοποίησης», αλλά, πλέον, εξελίσσεται σε πολύ περισσότερα. Σήμερα έχει καταφέρει να φωτογραφίσει πάνω από 100 γυναίκες και αισθάνεται ότι οι εικόνες του προσφέρουν σε κάθε θύμα του καρκίνου μία «ισχυρή προσωπική νίκη». 

Οι φωτογραφίες του έχουν γίνει βιβλίο και documentary DVD, με τα έσοδα να διατίθενται για την έρευνα γύρω από τη νόσο, αλλά και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την έγκαιρη πρόγνωση που σώζει ζωές. Κι αν για κάποιους οι εικόνες αυτές είναι ιδιαίτερα «σκληρές», μάλλον πρέπει να σκεφτούν ότι το ίδιο ή και περισσότερο είναι και η ίδια η ζωή.

Πηγή: Digital Life