Σελίδες

Ομάδα αίματος και καρκίνος του μαστού


Είναι δυνατόν η ομάδα του αίματός μας να μας προδιαθέτει για την ανάπτυξη μιας ασθένειας ή αντίθετα να μας προστατεύει από μια άλλη; Οι γιατροί είχαν παρατηρήσει τέτοιες συσχετίσεις από πολύ παλιά, αλλά παρέμεναν πάντοτε σχεδόν ανεκδοτολογικές. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών όμως σύγχρονες μέθοδοι γονιδιωματικής ανάλυσης, αλλά και κλασικού τύπου επιδημιολογικές μελέτες έχουν φέρει στο φως πληθώρα δεδομένων που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ομάδα του αίματός μας σχετίζεται με κάποιες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Στην πορεία της ζωής ενός ανθρώπου, συμβαίνει ένας τεράστιος αριθμός κυτταρικών διαιρέσεων μέσα στον οργανισμό του.
Με δεδομένες αυτές τις πιθανότητες, είναι εκπληκτικό που ο καρκίνος δεν εμφανίζεται πιο συχνά.
Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια ειδική ικανότητα να εντοπίζει και να εξαλείφει τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλάξεων που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση.
Ο καρκίνος μάλλον προκαλείται από μια κατάρρευση αυτού του μηχανισμού παρακολούθησης, όπου το "επιτυχημένο" καρκινικό κύτταρο ξεγελά το ανοσοποιητικό σύστημα μιμούμενο τα φυσιολογικά κύτταρα.

Οι ομάδες αίματος διαθέτουν μοναδικές ικανότητες επιτήρησης, ανάλογα με το σχήμα και τη μορφή του εισβολέα.
Αυτό θα σας δώσει μια γενική ιδέα για το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι ομάδες αίματος, οι συγκολλητικές λεκτίνες και ο καρκίνος.
Το προφανές επόμενο ερώτημα είναι: τι σημαίνουν όλα αυτά; Και αν ανησυχείς προσωπικά για τον καρκίνο, τι σημαίνουν για σένα;
Μέχρι σήμερα, ο μοναδικός καρκίνος για τον οποίο έχουμε σημαντικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του με την ομάδα αίματος είναι ο καρκίνος του μαστού.

Ομάδα αίματος και καρκίνος του μαστού
Πριν από μερικά χρόνια, ενώ έπαιρνα τα ιστορικά των νέων ασθενών μου, πρόσεξα ότι πολλές γυναίκες που είχαν πάθει καρκίνο του μαστού στο μακρινό παρελθόν, και είχαν αναρρώσει πλήρως, ήταν ομάδας Ο ή Β.
Το ποσοστό ανάρρωσης ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αφού οι περισσότερες μου είχαν πει ότι η αγωγή που έκαναν δεν ήταν πολύ επιθετική - συνήθως μόνο χειρουργική αφαίρεση, και σπάνια ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Πώς ήταν δυνατόν αυτό; Οι στατιστικές γύρω από τον καρκίνο του μαστού δείχνουν ότι, ακόμη και με την πιο επιθετική αγωγή, μόνο το 19-25 τοις εκατό των γυναικών επιζούν 5-10 χρόνια μετά τη διάγνωση.
Όμως, αυτές οι γυναίκες είχαν επιζήσει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, με πολύ περιορισμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Μήπως το γεγονός ότι ήταν ομάδα Ο ή Β τις βοήθησε να προστατευτούν από την εξάπλωση ή την επανεμφάνιση της πάθησης;
Με τα χρόνια άρχισα επίσης να προσέχω μια σαφή τάση στις γυναίκες ομάδας Α με καρκίνο του μαστού - και επίσης σε εκείνες της ομάδας ΑΒ, αν και δεν έχω δει πολλές με αυτή τη σπάνια ομάδα— να υποφέρουν από μη επιθετικές μορφές καρκίνου και να εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι βιοψίες των λεμφαδένων έδειχναν ότι ήταν υγιείς.
Μέσα από τη δική μου κλινική πείρα και τη μελέτη της επιστημονικής βιβλιογραφίας, συμπέρανα ότι πρέπει να υπάρχει μια βασική σύνδεση ανάμεσα στην επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού και την ομάδα αίματος.
Το 1991, εμφανίστηκε στο Lancet, ένα αγγλικό ιατρικό περιοδικό, μια μελέτη που μπορεί να δίνει ένα μέρος της απάντησης.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι δυνατόν να προβλέψουμε αν ένας καρκίνος του μαστού θα εξαπλωθεί στους λεμφαδένες με βάση τα χαρακτηριστικά του, όταν τον χρωματίσουμε με μια χρωστική ουσία που περιέχει μια λεκτίνη του εδώδιμου σαλιγκαριού Helix Pomatia.
Ανέφεραν ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη της λεκτίνης του σαλιγκαριού και την επακόλουθη ανάπτυξη μετάστασης στους λεμφαδένες.
Με άλλα λόγια, τα αντιγόνα στην επιφάνεια των κύριων καρκινικών κυττάρων του μαστού αλλάζουν, και αυτή η αλλαγή επιτρέπει στον καρκίνο να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Το κλειδί είναι ότι η λεκτίνη του Helix Pomatia έχει εξαιρετικά ειδική δράση που εντοπίζεται στην ομάδα Α.
Οι ερευνητές που μελετούν τον καρκίνο του μαστού ανακάλυψαν ότι καθώς αλλάζουν τα καρκινικά κύτταρα, γίνονται έτσι που να μοιάζουν περισσότερο με τα αιμοσφαίρια της ομάδας Α.
Αυτό τους επιτρέπει να παρακάμψουν τις άμυνες του σώματος και να εξαπλωθούν ανεμπόδιστα στους ανυπεράσπιστους λεμφαδένες.
Μήπως οι ασθενείς που ήταν ομάδα Ο επέζησαν ακριβώς επειδή ήταν ομάδα Ο; Και μήπως οι ασθενείς που ήταν ομάδα Β επέζησαν επειδή ήταν ομάδα Β; Έτσι έδειχναν τα πράγματα.
Υπάρχει μια επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας στην επιστημονική κατανόηση του καρκίνου.
Πολλά καρκινικά κύτταρα έχουν μοναδικά αντιγόνα, ή δείκτες, στην επιφάνεια τους.
Για παράδειγμα, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού συχνά έχουν υψηλά επίπεδα του Καρκινικού Αντιγόνου 15-3 (Cancer Antigen 15-3, ή CA15-3), που είναι ένας δείκτης του καρκίνου του μαστού.
Οι ασθενείς με καρκίνο στις ωοθήκες έχουν συχνά υψηλά επίπεδα του Καρκινικού Αντιγόνου 125 (Cancer Antigen 125, CA125), ενώ οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη έχουν υψηλά επίπεδα του Ειδικού Αντιγόνου του Προστάτη (Prostate Specific Antigen, ή PSA), και ούτω καθεξής.
Αυτά τα αντιγόνα χρησιμοποιούνται συχνά για να παρακολουθείται η εξέλιξη της νόσου και η αποτελεσματικότητα της αγωγής και ονομάζονται δείκτες όγκων.
Πολλοί δείκτες όγκου εμφανίζουν δραστηριότητα που έχει σχέση με την ομάδα αίματος.
Μερικές φορές οι δείκτες όγκων είναι ημιτελή ή αλλοιωμένα αντιγόνα ομάδων αίματος, τα οποία σε ένα φυσιολογικό κύτταρο θα εξελίσσονταν και θα αποτελούσαν ένα μέρος του συστήματος της ομάδας αίματος του οργανισμού.
Δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους δείκτες όγκων έχουν ιδιότητες τύπου Α, πράγμα που τους δίνει εύκολη πρόσβαση στον οργανισμό ατόμων των ομάδων Α και ΑΒ, ο οποίος θεωρεί αυτά τα κύτταρα μέρος του εαυτού του - πρόκειται για ένα μοριακό δούρειο ίππο.
Προφανώς, οι εισβολείς τύπου Α μπορούν να εντοπιστούν πιο εύκολα και να εξαλειφθούν αν βρίσκονται σε έναν οργανισμό ομάδας Ο ή Β.
Οι καρκινικοί δείκτες του καρκίνου του μαστού έχουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους χαρακτηριστικά τύπου Α.
Αυτό απαντάει στο ερώτημα σχετικά με τα διαφορετικά ποσοστά επανεμφάνισης του καρκίνου στις ασθενείς.
Αν και οι ασθενείς των ομάδων Ο και Β είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού, τα αντι-Α αντιγόνα τους είχαν μεγαλύτερη ικανότητα να καταπολεμήσουν τη νόσο, συγκεντρώνοντας τα πρώτα καρκινικά κύτταρα και καταστρέφοντας τα.
Από την άλλη μεριά, οι ασθενείς των ομάδων Α και ΑΒ δεν μπορούσαν να την καταπολεμήσουν τόσο καλά, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορούσε να διακρίνει τους αντιπάλους του.
Όπου κι αν γύριζε, τα κύτταρα έμοιαζαν με κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, αφού δεν μπορούσε να αντιληφθεί τα μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα που κρύβονταν πίσω από τις έξυπνες μάσκες τους.

Το εμβόλιο αντιγώνων
Ο καρκίνος του μαστού παραμένει δυσεξήγητος και πολύ συχνά αποβαίνει θανάσιμος.
Υπάρχουν όμως μερικές ενδείξεις ότι η ομάδα αίματος μπορεί να αποτελεί ένα κλειδί για τη θεραπεία του.
Ο δρ. Τζορτζ Σπρίνγκερ, ερευνητής στο Αντικαρκινικό Κέντρο Μπλάιτης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, ερευνά τις επιδράσεις ενός εμβολίου που βασίζεται σε ένα μόριο το οποίο ονομάζεται αντιγόνο Τ.
Από τη δεκαετία του 1950, ο Σπρίνγκερ είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές σε ό,τι αφορά το ρόλο της ομάδας αίματος στις ασθένειες.
Οι συνεισφορές του στον τομέα είναι εκπληκτικές, και η δουλειά του πάνω στο αντιγόνο Τ υπόσχεται πολλά.
Το αντιγόνο Τ είναι ένας συνηθισμένος δείκτης όγκων που υπάρχει σε πολλές μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνον του μαστού.
Τα υγιή άτομα έχουν αντισώματα ενάντια στο αντιγόνο Τ, επομένως δεν υπάρχει ποτέ στον οργανισμό τους.
Ο Σπρίνγκερ πιστεύει ότι ένα εμβόλιο που θα αποτελείται από το αντιγόνο Τ και το δείκτη όγκων CA 15-3 μπορεί να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει το κατεοταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα των καρκινοπαθών, βοηθώντας το να επιτεθεί και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.
Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Σπρίνγκερ και οι συνάδελφοι του χρησιμοποιούν ένα εμβόλιο που προέρχεται από το αντιγόνο Τ σαν μακροπρόθεσμη αγωγή κατά της επανεμφάνισης προχωρημένου καρκίνου του μαστού.
Αν και η ομάδα που μελετά είναι μικρή -λιγότερες από 25 γυναίκες- τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Και οι 11 καρκινοπαθείς γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πολύ προχωρημένο στάδιο (Στάδιο 111 και IV), επέζησαν περισσότερο από πέντε χρόνια, πράγμα εντυπωσιακό για τα τελικά στάδια του καρκίνου.
Έξι από αυτές (τρεις στο Στάδιο III και τρεις στο Στάδιο IV) επέζησαν από 10 έως 18 χρόνια.
Αυτά τα αποτελέσματα μόνο θαυματουργικά μπορούν να χαρακτηριστούν.
Η συνεχιζόμενη δουλειά του Σπρίνγκερ πάνω στα συστήματα των ομάδων αίματος και τον καρκίνο δείχνει ότι η φυσική εξέλιξη της κατανόησης των ομάδων αίματος από την επιστήμη θα μας δώσει τελικά όχι μόνο πληροφορίες για τους παράγοντες κινδύνου, αλλά και μια θεραπεία για όλες τις μορφές της νόσου.

Όμάδα αίματος και άλλες μορφές καρκίνου

Η παθολογία αυτής της πάθησης είναι ουσιαστικά η ίδια σε όλες τις μορφές της. Όμως, υπάρχουν παραλλαγές που αφορούν τόσο το αίτιο όσο και την ομάδα αίματος. Οι δείκτες όγκων τύπου Α ή Β ασκούν εντυπωσιακό έλεγχο πάνω στον τρόπο που αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στην εισβολή και την ανάπτυξη του καρκίνου. Και πάλι, σχεδόν όλες οι μορφές καρκίνου δείχνουν μια προτίμηση για τις ομάδες Α και ΑΒ, αν και υπάρχουν και μερικές μορφές με χαρακτηριστικά Β, όπως οι καρκίνοι του γυναικείου γεννητικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης. Η ομάδα Ο φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση σε οποιαδήποτε σχεδόν μορφή καρκίνου.

Ας εξετάσουμε μερικές από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου.

Εγκεφαλικοί όγκοι
Οι περισσότερες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, όπως το πολύμορφο γλοίωμα και το αστροκύ-τωμα, δείχνουν μια προτίμηση για τις ομάδες Α και ΑΒ.
Οι δείκτες όγκων έχουν ομοιότητα με την ομάδα Α.

Καρκίνος του γυναικείου γεννητικού συστήματος
Ο καρκίνος του γυναικείου γεννητικού συστήματος (της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών και των χειλέων) δείχνουν μια προτίμηση για τις γυναίκες των ομάδων Α και ΑΒ.
Όμως, υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός γυναικών ομάδας Β που υποφέρουν επίσης από τέτοιες μορφές καρκίνου.
Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται διαφορετικοί δείκτες όγκου, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Οι κύστες των ωοθηκών και τα ινομυώματα της μήτρας, που συνήθως είναι καλοήθους μορφής αλλά μπορεί να δείχνουν ευπάθεια στον καρκίνο, παράγουν μεγάλες ποσότητες αντιγόνων τύπου Α και Β.
Οι περισσότερες ασθενείς είναι ομάδα Α, και μερικές ομάδα Β.
.
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Η ομάδα αίματος δεν είναι ο ισχυρότερος καθοριστικός παράγοντας για τις διάφορες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου για τις συνθήκες που οδηγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου αφορούν τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την ιδιοσυγκρασία.
Η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Κρον, και το σύνδρομο ερεθισμού του εντέρου, αν αφεθούν χωρίς καμιά παρέμβαση, συνήθως αφήνουν τον οργανισμό εξαντλημένο και ανοιχτό στον καρκίνο.
Μια διατροφή με πολλά λίπη, σε συνδυασμό με το κάπνισμα και το αλκοόλ, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για καρκίνους του πεπτικού συστήματος.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του στόματος και του άνω πεπτικού συστήματος
Ο καρκίνος των χειλιών, της γλώσσας, των ούλων και των παρειών, οι όγκοι των σιελογόνων αδένων και ο καρκίνος του οισοφάγου συνδέονται όλοι σε σημαντικό βαθμό με τις ομάδες Α και ΑΒ.
Οι περισσότερες από αυτές τις μορφές καρκίνου είναι αυτο-παραγόμενες, με την έννοια ότι οι κίνδυνοι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αν κόψετε το κάπνισμα, μετριάσετε την κατανάλωση αλκοόλ, και παρακολουθείτε τη διατροφή σας.

Καρκίνος του στομάχου και του οισοφάγου
Ο καρκίνος του στομάχου συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα στομαχικών οξέων, ένα χαρακτηριστικό των ομάδων Α και ΑΒ.
Σε περισσότερες από 63.000 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου που μελετήθηκαν, επικρατούσαν οι ομάδες Α και ΑΒ.
Ο καρκίνος του στομάχου είναι επιδημικός στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα, επειδή η τυπική διατροφή περιέχει πολλά καπνιστά, πίκλες και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.
Αυτές οι βασικές ασιατικές τροφές φαίνονται να αντισταθμίζουν τις θετικές επιδράσεις της σόγιας, ίσως επειδή είναι γεμάτες από καρκινογόνα νιτρικά άλατα.
Οι Ασιάτες της ομάδας Β, που έχουν υψηλότερα επίπεδα στομαχικών οξέων, δεν εμφανίζουν τόση ευπάθεια στον καρκίνο του στομάχου, παρόλο που τρώνε κι αυτοί μερικές από αυτές τις τροφές.

Καρκίνος του παγκρέατος, της χολής και των χοληφόρων πάρων
Αυτές οι μορφές καρκίνου σπανίζουν στην ομάδα Ο, με το ανθεκτικό πεπτικό της σύστημα.
Οι ομάδες Α και ΑΒ κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ η ομάδα Β εμφανίζει κάποια ευπάθεια, ιδιαίτερα αν καταναλώνει πολλές "σκληρές" τροφές, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Αρκετές από τις παλιότερες αγωγές για αυτές τις μορφές καρκίνου περιλάμβαναν μεγάλες ποσότητες ωμού συκωτιού από πρόβατο, άλογο και βούβαλο. Υπήρχαν ενδείξεις ότι αυτό βοηθά, αλλά κανείς δεν ήξερε γιατί.
Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι το συκώτι περιέχει λεκτίνες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη και εξάπλωση αυτών των μορφών καρκίνου.

Πηγή: Diaita-express.com, Το Βήμα, Healthy Living