Σελίδες

Τα νεώτερα για τον καρκίνο μαστού


Λένε ότι οι ασθενείς μπορούν να καταταχτούν σε 10 υποκατηγορίες για πιο ακριβείς, προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή στο μέλλον.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, μια ομάδα με επικεφαλείς επιστήμονες του Cancer Research UK (CRUK) charity ανακοίνωσε, ότι βρέθηκαν πολλά νέα γονίδια υπεύθυνα για τον καρκίνο μαστού, που είναι πιθανοί στόχοι για ανάπτυξη νέων τύπων φαρμάκων. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι στο μέλλον, οι ασθενείς θα λαμβάνουν θεραπεία που απευθύνεται στο γενετικό αποτύπωμα του όγκου τους.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 16 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων καρκίνου των γυναικών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μια μελέτη πέρυσι από το Institute for Health Metrics and Evaluation United States διαπίστωσε ότι παγκόσμια οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μόλις τρεις δεκαετίες, από 641.000 περιπτώσεις το 1980 σε 1.600.000 περιπτώσεις το 2010 - έναν ρυθμό που υπερβαίνει κατά πολύ την παγκόσμια ανάπτυξη πληθυσμού.

Για τη γενετική μελέτη, η ομάδα συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Καρκίνου με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά και αναλύθηκαν 2.000 δείγματα όγκων που λήφθηκαν από γυναίκες με καρκίνο του μαστού πριν από πέντε έως δέκα χρόνια.

Μελέτησαν τόσο το DNA και το RNA - DNA, το οποίο μεταφράζεται σε πρωτεΐνες - για να ανακαλύψουν ποια γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται σε κάθε δείγμα όγκου.

ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Οι ερευνητές εξήγησαν πως αυτή η συνδυασμένη ανάλυση του DNA και του RNA βοηθάει να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των γονιδίων που είναι γνωστά ως ογκογονίδια που προκαλούν καρκίνο και ογκοκατασταλτικά γονιδία τα οποία προστατεύουν από τον καρκίνο. Αυτό τους βοήθησε να κατατάξουν τον καρκίνο του μαστού σε 10 κατηγορίες με βάση τη δραστηριότητα των γονιδίων, οι οποίες αναζητούν την παρουσία των λεγόμενων βιολογικών δεικτών, όπως τα οιστρογόνα και οι υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων υποδοχέα HER2.

Φάρμακα, όπως η ταμοξιφαίνη και οι αναστολείς αρωματάσης που εμποδίζουν τη δράση των οιστρογόνων χρησιμοποιούνται ήδη ως στοχευμένη θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του μαστού των οποίων οι όγκοι έχουν μεγάλες ποσότητες οιστρογονικών υποδοχέων (ER).

Το Herceptin της Roche είναι ένα άλλο φάρμακο στοχευμένης θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού που δίνεται σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι εξαρτώνται από το HER2.

Ο Harpal Kumar, ο διευθύνων σύμβουλος της CRUK, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ογκολόγους να πολύ πιο ακριβείς στη θεραπεία για κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού και θα επιτρέψει να διασφαλιστεί ότι δίνεται πραγματικά η σωστή θεραπεία για τη σωστή γυναίκα.

Η μελέτη αλλάζει τον τρόπο θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού που τώρα αντιμετωπίζεται ως μια ασθένεια, αλλά στην πραγματικότητα είναι 10 πολύ διαφορετικές ασθένειες, ανάλογα με το ποια γονίδια είναι πραγματικά σε λειτουργία και ποια δεν είναι.
Δημιουργήθηκε έτσι ένα νέος «μοριακός χάρτης" του καρκίνου του μαστού που δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

Οι επιστήμονες είπαν ότι το επόμενο βήμα είναι να μελετηθούν πώς οι συγκεκριμένες μοριακές μορφές όγκων αναπτύσσονται και πώς μπορούν να ανταποκριθούν σε νέα φάρμακα στο μέλλον.

Πηγή: Reuters Health