Σελίδες

Καρκίνος και εναλλακτικές θεραπείες


Η στροφή των ασθενών με καρκίνο στις εναλλακτικές θεραπείες τονίζεται στην επιθεώρηση «Cancer» και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ότι οι συμπληρωματικές θεραπείες χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τις γυναίκες (59% έναντι 43% των ανδρών), ιδίως από όσες πάσχουν από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.

Όταν γίνεται η διάγνωση του καρκίνου, πολλοί άνθρωποι ψάχνουν πέρα από τις καθιερωμένες ιατρικές πρακτικές, για να βοηθηθούν στη μάχη ενάντια στον καρκίνο ή για να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες. Μερικά άτομα μάλιστα εξερευνούν συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες σε μία προσπάθεια να αντικαταστήσουν ακόμη και την κλασσική θεραπεία.

Αιτία είναι η αναποτελεσματικότητα των συμβατικών χημειοθεραπειών, οι πολλές παρενέργειες των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, η μη εξατομικευμένη θεραπεία των καρκινοπαθών από τους ειδικούς ογκολόγους και η αδυναμία του κράτους να στηρίξει την εξατομικευμένη θεραπεία, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου κάθε ασθενούς.

Οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο, βέβαια, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις εξατομικευμένες καθιερωμένες ιατρικές πρακτικές.

Αυτές οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες δε θα θεραπεύσουν τον καρκίνο, αλλά μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μειώνοντας το άγχος, τονώνοντας την άμυνα του οργανισμού, ελαττώνοντας τις παρενέργειες της θεραπείας και βελτιώνοντας γενικά τη φυσική κατάσταση. Επιπλέον, επειδή οι περισσότερες συμπληρωματικές και εναλλακτικές μέθοδοι γίνονται από τους ασθενείς, τους παρέχουν μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασής τους.


Τα είδη των συμπληρωματικών θεραπειών που συνοδεύουν τη θεραπεία του καρκίνου είναι πολλά και ποικίλα (διαλογισμός, βελονισμός, σιάτσου, θεραπευτικό μασάζ, μουσική, κίνηση και θεραπεία τέχνης, προσευχή και άλλες πνευματικές πρακτικές, γιόγκα, ται τσι, ύπνωση, συμπληρώματα διατροφής, βότανα, ανοσοενισχυτικά σκευάσματα κ.α.)

Ακόμη και αν ο ασθενής απλώς αφιερώσει αρκετό χρόνο, για να χαλαρώσει και να απολαύσει τα μικρά πράγματα της ζωής, είναι μία συμπληρωματική θεραπεία από μόνη της.

Το Εθνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ιδρύσει ένα τμήμα αφιερωμένο στην έρευνα της αποτελεσματικότητας των εναλλακτικών θεραπειών. Μερικές δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, laetrile, υποκλυσμούς με καφέ, θεραπεία με όζον, φυσικά συμπληρώματα, βότανα κ.α.

Ένας απλός κανόνας σχετικά με τις συμπληρωματικές και τις εναλλακτικές θεραπείες είναι ο ασθενής να τις συζητήσει πρώτα με τον ογκολόγο. Το αρνητικό είναι ότι οι περισσότεροι ογκολόγοι έχουν θυσιαστεί στο βωμό της φαρμακοβιομηχανίας και το μόνο που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι η χρήση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούν με τον τρόπο που συστήνουν οι φαρμακοβιομηχανίες και όχι εξατομικευμένα. Έτσι οι περισσότεροι ογκολόγοι αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως μια οντότητα που πρέπει να πάρει χημειοθεραπεία, ακόμη και αν μοριακά γνωρίζουν ότι αυτή δεν θα έχει όφελος στον ασθενή και μπορεί ακόμη και να είναι η πρωταρχική αιτία επιδείνωσης της κατάστασής τους.

Η ογκολογία είναι μια πολύπλευρη και δύσκολη ειδικότητα την οποία, δυστυχώς, λίγοι γνωρίζουν καλά σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα πολύ περισσότερο. Λίγοι ογκολόγοι θα απαντήσουν σωστά στην ερώτηση του τι περιλαμβάνει η άσκηση της ειδικότητας της ογκολογίας. Γι' αυτό άλλωστε και οι ιατροί των άλλων ειδικοτήτων τους αποκαλούν κοροϊδευτικά χημειοθεραπευτές...

Στη χώρα μας, η χρήση των εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών κερδίζει ολοένα και περισσότερους γιατρούς και ασθενείς. Στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών μάλιστα έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή και για την Ομοιοπαθητική, ενώ όλο και περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και άλλων εναλλακτικών θεραπειών από την πολιτεία.

Πηγή: www.emedi.gr