Σελίδες

Πράσινο τσάι εναντίον καρκίνου του μαστού


Ουσίες που περιέχονται μέσα στο πράσινο τσάι θωρακίζουν τις γυναίκες κατά του καρκίνου του μαστού αλλά μειώνουν και την επιθετικότητα του καρκίνου σε όσες γυναίκες παρουσίασαν τη νόσο.
Πιο συγκεκριμένα ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 2.018 γυναικών από την πόλη Hangzhou της νοτιοανατολικής Κίνας, οι μισές εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του μαστού. Ο λόγος που οι ερευνητές στράφηκαν στην Κίνα είναι ότι ενώ ο καρκίνος του μαστού είναι ο πλέον διαδεδομένος καρκίνος στις γυναίκες στην Κίνα, τα ποσοστά γυναικών που πάσχουν από αυτόν είναι κατά πέντε φορές λιγότερα από αυτά των υπολοίπων ανεπτυγμένων χωρών.

Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που έπιναν πράσινο τσάι είχαν περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να αναρρώσουν γρηγορότερα από την ασθένεια ενώ ο καρκίνος ήταν λιγότερο επιθετικός από αυτόν των υπολοίπων. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το γεγονός ότι ο πράσινο τσάι είναι βασικό διατροφικό συστατικό της κινεζικής δίαιτας, εξηγεί και τα χαμηλά ποσοστά της νόσου στην Κίνα.

Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες είναι πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, νοσηρές ουσίες που δημιουργούνται φυσιολογικά στον οργανισμό και που ενοχοποιούνται για την πρόκληση διαφόρων ασθενειών καρκινικών και καρδιοαγγειακών. Επίσης οι νοσηρές αυτές ουσίες σχετίζονται και υποβοηθούν τους μηχανισμούς γήρανσης.

Άλλα συμπεράσματα της μελέτης εισηγούνται ότι πιθανόν οι πολυφαινόλες που περιέχονται μέσα στο πράσινο τσάι να μειώνουν τον κίνδυνο και για άλλους καρκίνους όπως τον καρκίνο του στομαχιού, του πνεύμονα, του ήπατος, του παγκρέατος, του εντέρου και του ορθού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πράσινο τσάι περιέχει μεταξύ 30% έως 40% απόσταγμα πολυφαινολών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο μαύρο τσάι κυμαίνεται 3% έως 10%.
Το να πίνει κάποιος 3 έως 5 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού ημερησίως σίγουρα δεν θα τον βλάψει ενώ αποτελεί και μια καλή αντικαρκινική πρόληψη.

Βιβλιογραφία: National Cancer Institute