Σελίδες

Η ντουλοξετίνη ανακουφίζει από τον πόνο της χημειοθεραπείας


Μια νέα κλινική μελέτη παρουσιάστηκε στις 5 Ιουνίου στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας και γνωστοποίησε ότι το αντικαταθλιπτικό φάρμακο ντουλοξετίνη, γνωστό στο εμπόριο ως το Cymbalta, βοήθησε την ανακούφιση οδυνηρών αισθημάτων που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία.

Σε αυτή την μελέτη, το 59% των ασθενών που έλαβαν ντουλοξετίνη ανέφεραν μείωση του πόνου, ενώ μόνο το 39% των ατόμων που έλαβαν - εικονικό φάρμακο ανακουφίστηκαν. Αυτή είναι n πρώτη κλινική δοκιμή για να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτόν τον πόνο και το 59% διαπιστώνει μια αισθητή ανακούφιση.

Η χημειοθεραπεία που προκαλείται από περιφερική νευροπάθεια, είναι μια κοινή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας. Προηγούμενες μελέτες δεν έχουν βρει κάποιο αξιόπιστο τρόπο για την αντιμετώπιση αυτού του πόνου. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 231 ασθενείς, οι οποίοι ανέφεραν επώδυνη νευροπάθεια μετά τη λήψη των φαρμάκων χημειοθεραπείας οξαλιπλατίνη ή πακλιταξέλη.

Οι ασθενείς τυχαία λάμβαναν ντουλοξετίνη ή ψευδοφάρμακο για πέντε εβδομάδες. Η επικεφαλής της μελέτης Helen M. Lavoie Smith, Ph.D επισήμανε ότι «Αυτά τα φάρμακα δεν λειτουργούν σε όλους. Οι καλές ειδήσεις είναι ότι λειτούργησε στην πλειοψηφία των ασθενών». Η ντουλοξετίνη έχει ήδη αποδειχθεί ότι συμβάλει στην ανακούφιση της διαβητικής νευροπάθειας.

Αυτός ο τύπος αντικαταθλιπτικού πιστεύεται ότι λειτουργεί, αυξάνοντας τους νευροδιαβιβαστές που διακόπτουν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο. To επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από την ντουλοξετίνη.

Πηγή: www.iatrikostypos.com