Σελίδες

Διάσημες κυρίες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού


Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά πολλές ιστορίες διάσημων γυναικών που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού είχαν την πιο θετική επίδραση στην ψυχολογία γυναικών που πάλευαν ή παλεύουν ακόμα με την ασθένεια. 
Η ψυχολόγος υγείας Ναταλία Κουτρούλη, MSc, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διδάσκουσα στην Ακαδημία Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, μας εξηγεί: «Είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης να ενδιαφερόμαστε για τη ζωή των συνανθρώπων μας και να παραδειγματιζόμαστε από τις εμπειρίες τους. Είναι λογικό, λοιπόν, σε μια κρίσιμη περίοδο με άγνωστη εξέλιξη, όπως είναι η εμφάνιση μιας ασθένειας, να αναζητούμε άτομα που έχουν παρόμοια εμπειρία και να “αντιγράφουμε” τη συμπεριφορά τους. Όταν μάλιστα ένας διάσημος και επιτυχημένος άνθρωπος περνάει μια αντίστοιχη δυσκολία και επιστρέφει το ίδιο δυναμικός, αναμφίβολα δίνει το παράδειγμα ότι όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να νιώσει ότι κάποιος τον καταλαβαίνει, ότι έχει βρεθεί στη θέση του, ότι ακόμα και οι λαμπεροί άνθρωποι περνούν δύσκολες στιγμές, ότι δεν είναι μόνος. Τέτοιες σκέψεις φαίνεται να ηρεμούν το άτομο που νοσεί και να του δίνουν ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, δημιουργώντας του την πεποίθηση ότι “Αφού το ξεπέρασε εκείνη, μπορώ κι εγώ!”.

Διάσημες ιστορίες με happy end

Christina Applegate, 41 έτους, Ηθοποιός 
Η διάσημη ηθοποιός Christina Applegate που πρωταγωνιστούσε ως κόρη του Al Bundy στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Παντρεμένοι με παιδιά», προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Εκείνη διαγνώστηκε με καρκίνο σε αρχικό στάδιο το 2008 μετά από μια μαγνητική μαστογραφία ρουτίνας. Η μητέρα της, Nancy Priddy (73 ετών σήμερα), ηθοποιός κι εκείνη, είχε πάθει καρκίνο του μαστού το 1978 και ξανά το 1996 και κατάφερε να νικήσει την ασθένεια και τις 2 φορές. Όταν η Christina ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο, έκανε εξετάσεις και βρέθηκε θετική σε μία μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1, που ενοχοποιείται για την εμφάνιση κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, και έτσι αποφάσισε να κάνει διπλή μαστεκτομή για να εκμηδενίσει τις πιθανότητες να την ξαναπασχολήσει ο συγκεκριμένος καρκίνος. Η ίδια είπε: «Ήταν δύσκολη απόφαση. Κάποιες φορές θύμωνα, στενοχωριόμουν, φώναζα...».
Παράλληλα, ασχολείται και με την οργάνωση ενός ιδρύματος για γυναίκες που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας και που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας, τις οποίες η ηθοποιός θεωρεί ως τις σημαντικότερες για την ανίχνευση ενός τέτοιου προβλήματος.


Cynthia Nixon , 46 ετών, Ηθοποιός 
«Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο του μαστού δεν έκλαψα, αλλά σίγουρα μου χάλασε τη μέρα», δήλωσε η Cynthia Nixon, η διάσημη Μιράντα από το «Sex and the City», όταν ρωτήθηκε για το πώς ένιωσε όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο του 2006 σε μια μαστογραφία ρουτίνας. Η Nixon δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί η κατάσταση της υγείας της ενώ προχωρούσε στην θεραπεία. γιατί δεν ήθελε τους paparazzi στο νοσοκομείο.Υποβλήθηκε σε αφαίρεση του όγκου και ακτινοβολίες. Η ηθοποιός θεωρεί κατά κάποιον τρόπο τον εαυτό της τυχερό, αφού έκανε προληπτικές εξετάσεις ήδη από τα 35 της, καθώς η μητέρα της έχει πάθει καρκίνο του μαστού δύο φορές, και έτσι πρόλαβε τον όγκο σε πολύ αρχικό στάδιο. Η ηθοποιός εργάζεται σήμερα ως πρέσβειρα του σωματείου Susan G. Komen for the Cure.


Anastacia, 44 ετών, Τραγουδίστρια
Η τραγουδίστρια Anastacia τα είχε όλα, δόξα, καριέρα, θαυμαστές, μια υπέροχη φωνή. Τον Ιανουάριο του 2003 αποφάσισε να κάνει εγχείρηση για να μειώσει το μέγεθος του στήθους της και χρειάστηκε να υποβληθεί σε μια μαστογραφία ρουτίνας. Όλη η ζωή της άλλαξε όταν βρέθηκε ότι είχε επιθετικό καρκίνο του μαστού. «Ποτέ στην ενήλικη ζωή μου δεν φοβήθηκα τόσο», είπε η ίδια και συμπλήρωσε: «Παράλληλα σκέφτηκα: Δεν θα πεθάνω˙ κι αν πεθάνω, θα πεθάνω προσπαθώντας».  Λίγο καιρό μετά η star ίδρυσε το Anastacia Fund, έναν οργανισμό που σκοπό έχει να προωθήσει την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού στις νεώτερες γυναίκες. Αυτό που έκανε, όμως, την μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν το video που γύρισε κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας των εξετάσεων μέχρι και το χειρουργείο.


Sheryl Crow , 50 ετών, Τραγουδίστρια και Ηθοποιός
Η γνωστή ροκ τραγουδίστρια, στιχουργός και ηθοποιός Sheryl Crow διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2006 όταν και εντόπισε κάποιες ύποπτες ασβεστοποιήσεις και στα δύο της στήθη μετά από μία μαστογραφία ρουτίνας.. Ανέβαλλε αμέσως την περιοδεία της, μπήκε κατευθείαν στο χειρουργείο και ακολούθησε θεραπεία με ακτινοβολία για επτά εβδομάδες, ενισχυμένη με βελονισμό και φυτικά τσάγια. Πιστεύει ότι για την ασθένειά της ευθύνεται κατά πολύ η μόλυνση του περιβάλλοντος και έτσι έχει αλλάξει τελείως τις συνήθειές της από τότε που αρρώστησε και αντιμετώπισε τον καρκίνο. Τον Μάρτιο του 2007, η Crow, η οποία δεν έχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά της, υπέβαλε αίτηση στο Κογκρέσο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για την πιθανή σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.


Jaclyn Smith, 63 ετών, Ηθοποιός
Το σύμβολο της δεκαετίας του ’70 και πρώην μοντέλο Jaclyn Smith, περισσότερο γνωστή ως Kelly Garrett, μία από τις τρεις sexy ιδιωτικές ντετέκτιβ στην τηλεοπτική σειρά Άγγελοι του Τσάρλι, έχει την δική της ιστορία. Το 2002, και ενώ παρουσίαζε το τηλεοπτικό σόου Shear Genius (σχετικά με την μόδα και τις ανακαινίσεις σπιτιών), ανακάλυψε έναν όγκο στο ένα στήθος της κατά την διάρκεια του τακτικού ετήσιου τσεκ απ της. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε αφαίρεση του όγκου και ακτινοβολία, ενώ αργότερα έγινε και αυτή ενεργό μέλος της εκστρατείας Susan G. Komen for the Cure. Κατά καιρούς η Smith μιλά δημόσια για την σημασία του να αναγνωρίζουμε τους παράγοντες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού, ως μέρος του προγράμματος Strength in Knowing.  


Olivia Newton John, 64 ετών, Ηθοποιός και Τραγουδίστρια
Η Olivia Newton-John, ηθοποιός και τραγουδίστρια, νόσησε το 1992. Η διάγνωση, μάλιστα, της δόθηκε το ίδιο σαββατοκύριακο που πέθανε ο πατέρας της. Αμέσως μετά υποβλήθηκε σε μαστεκτομή και αποκατάσταση μαστού, ενώ, αφού συνήλθε, έδωσε όλον της τον εαυτό στην ενημέρωση, την έρευνα και την προώθηση προϊόντων που βοηθούν στην αυτο-εξέταση.


Kate Jackson, 63 ετών, Ηθοποιός 
Η Kate Jackson, η διάσημη Σαμπρίνα από τους «Αγγέλους του Τσάρλι», ξύπνησε ξαφνικά μια μέρα του Ιανουαρίου του 1987 και σκέφτηκε ότι έπρεπε να κάνει οπωσδήποτε μία προληπτική μαστογραφία. Και η διαίσθησή της την οδήγησε πολύ καλά, αφού αποκαλύφθηκε ένας κακοήθης όγκος, ενώ η ιστορία επαναλήφθηκε μετά από 2 χρόνια, το 1989. «Επέλεξα να σκέφτομαι θετικά και να ζήσω, κι έτσι έγινε», λέει η ίδια.






Kylie Minogue
 , 44 ετών, Τραγουδίστρια 
«Επειδή κάποιος φοράει μια λευκή μπλούζα δεν σημαίνει ότι είναι αλάνθαστος», είπε η διάσημη τραγουδίστρια Kylie Minogue σε συνέντευξή της στην τηλεόραση την άνοιξη του 2005, μιλώντας για την εμπειρία της με τον καρκίνο του μαστού. Αποκάλυψε ότι αρχικά της έκαναν λάθος διάγνωση και ότι χρειάστηκε να επιμείνει η ίδια και να επισκεφτεί και άλλο γιατρό για να βρεθεί τελικά ο όγκος στον αριστερό της μαστό. Ακολούθησε μερική μαστεκτομή, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Η τραγουδίστρια τελικά επιβίωσε της δύσκολης διαδικασίας κάνοντας έκκληση στις γυναίκες να εμπιστεύονται περισσότερο το ένστικτό τους από οποιονδήποτε γιατρό.




Shirley Temple, 85 ετών, Ηθοποιός, Τραγουδίστρια, Χορεύτρια
Η Shirley Jane Temple το διάσημο παιδί θαύμα του αμερικανικού κινηματογράφου διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 1972, τον νίκησε και ήταν η πρώτη γυναίκα που μίλησε ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού.

Άλλες διάσημες ασθενείς 
Επίσης, τον καρκίνο του μαστού χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν η τραγουδίστρια Marianne Faithfull (66 ετών) το 2006, η ηθοποιός Kim Novak (79 ετών) το 2010, η διάσημη τενίστρια Martina Navratilova (56 ετών) το Φεβρουάριο του 2010, η ηθοποιός που πρωταγωνιστούσε στη δημοφιλή σειρά «Law and Οrder», Edie Falco (49 ετών), το 2004, η Jane Fonda (75 ετών) το Νοέμβριο του 2010, η γνωστή από τη «Δυναστεία» ηθοποιός Diahann Carroll (77 ετών) το 1998, η Nancy Reagan (91 ετών) το 1987, η τραγουδίστρια και συνθέτης Melissa Etheridge (51 ετών) τον Οκτώβριο του 2004. Μάλιστα, η τελευταία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων όταν δήλωσε ότι προτίμησε να βοηθηθεί από τη μαριχουάνα για να ξεπεράσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, από το να πάρει άλλα φάρμακα, όπως της πρότειναν οι γιατροί της.

Πηγή: www.vita.gr, in2life.gr