Σελίδες

Σκύλοι «μυρίζουν» τον καρκίνο, με ποσοστό επιτυχίας 99%


Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα ημίαιμα σκυλιά, μπορούν να μυριστούν τον καρκίνο και να κάνουν διάγνωση σε πρώιμο στάδιο με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους στο Ιδρυμα Ζωής - Σκυλιά Κατά του Καρκίνου στην Ουγγαρία, τα σκυλιά μπορούν να διαγνώσουν με 99% επιτυχία, ακόμη και μόνο από την ανάσα ενός ανθρώπου, αν πάσχει ή όχι από καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η εξάμηνη εκπαίδευση του σκύλου στο ίδρυμα κοστίζει περίπου 5.000 ευρώ και η διαγνωστική μέθοδος είναι ταχύτερη και οικονομικότερη από την ανίχνευση των όγκων που γίνονται με μαγνητικό τομογράφο. Και αυτό γιατί στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του καρκίνου το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και έτσι μεταβάλλεται η βιοχημική σύσταση όλων των υγρών του σώματος, από το αίμα και τα ούρα μέχρι το σάλιο και τα κόπρανα.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε από ιάπωνες ερευνητές, φάνηκε πως ένα οκτάχρονο μαύρο Λαμπραντόρ μπορούσε να μυριστεί με ακρίβεια στο 97% των περιπτώσεων τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, το σκυλί κλήθηκε να μυρίσει τα κόπρανα 185 ασθενών που είτε είχαν διαγνωστεί με καρκίνο είτε όχι.

Τα σκυλιά έχουν εξαιρετική διαγνωστική ικανότητα μυρίζοντας απλώς την αναπνοή. Οι ερευνητές έβαλαν στα σκυλιά να μυρίσουν την αναπνοή και δείγμα κοπράνων από ανθρώπους που έπασχαν από καρκίνο του στομάχου, του μαστού, του προστάτη και από υγιείς. Ολα τα αποτελέσματα που γάβγισαν ήταν σωστά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη «Διεθνή Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας» της «British Medical Journal».

H «κριτική οσμή» των σκύλων, όπως την αποκάλεσαν στη μελέτη, δεν επηρεάστηκε από άλλους παράγοντες όπως αν ήταν καπνιστής ο ασθενής ή όχι, ή αν παράλληλα είχε εκδηλώσει κάποια φλεγμονώδη νόσο. Ολες οι μελέτες είναι προσεκτικά σχεδιασμένες και οι επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να ζώα να μη γνωρίζουν σε ποιον ανήκουν τα δείγματα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, έγκυρες επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει πως διάφορες ράτσες σκύλων σε οποιαδήποτε ηλικία μπορούν να εκπαιδευτούν στην πρόωρη ανίχνευση του καρκίνου στον άνθρωπο. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, με την κατάλληλη εκπαίδευση τα σκυλιά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ιατρικά μηχανήματα για την ανίχνευση καρκίνου του πνεύμονα, του εντέρου, του στήθους, των ωοθηκών, του όρχεως και της ουροδόχου κύστεως.
«Ισως είναι δύσκολο και λίγο νωρίς να συμμετέχουν τα σκυλιά στην εργαστηριακή διάγνωση, αλλά η επιστημονική κοινότητα πρέπει να αρχίσει να το σκέφτεται σοβαρά. Οχι μόνο επειδή τα σκυλιά κάνουν ευχάριστα τη δουλειά τους και δεν έχουν το κόστος εξετάσεων, αλλά επειδή όπως δείχνουν οι μελέτες θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, ανιχνεύοντας πολύ νωρίτερα τον καρκίνο από ό,τι τα μηχανήματα», λέει ο υπεύθυνος της μελέτης Γιοσιχίκο Μαεχάρα.

Πηγή: Τα Νέα